Swift

Joanna Courtney - A ​walesi királyné



"Anglia ​​egén viharfelhők gyülekeznek, trónörökös híján pedig egyre bizonytalanabbá válik mind az utódlás, mind az ország sorsa. A sorozatos háborúkban ráadásul odavész a kulcsfontosságú pozícióban lévő Northumbria grófja, a királyi tanács ezért összeül, hogy megválasszák az utódját. A nyilvános eseményen részt vesz a szépséges és csupán tizennégy éves Edyth Alfgarsdottir is. A lány heves vérmérsékletű apja, Alfgar gróf azonban elveszíti a fejét, meggondolatlansága pedig nem marad büntetlenül: az uralkodó száműzi őt. A férfi egyedül a híres és rettegett walesi királytól, Griffintől remélhet segítséget, így családjával hozzá menekül. A nálánál jóval idősebb király rögtön szemet vet Edythre, és a lány sem közömbös a férfi iránt, de ha enged a kölcsönös vonzalomnak, nagy árat kell fizetnie a szerelmükért: szeretett Angliáját kell megtagadnia. 

Az időközben Wales királynéjává lett fiatal lány nagy hatalmú asszonnyá válik, és a vészterhes időkben, az 1066-os sorsfordító évben neki is választania kell. A választásán azonban nemcsak az övéi, hanem országuk sorsa is múlik… 
Joanna Courtney trilógiájának, a Hódítók asszonyainak első kötete igazi csemege a történelmi regények kedvelőinek. Edyth sorsán, megpróbáltatásain keresztül elénk tárul a tizenegyedik századi Anglia, királyok és királynék, grófok és grófnék élete, amely nem kevés izgalomban és érzelemben bővelkedik."


Még a fülszöveg elolvasása előtt beleszerelmesedtem a könyv borítójába, mert bár sokat mondó volt, mégis egyben sejtelmes. A szívem mindig ellágyul egy kemény kötésű könyv láttán, és mivel itt is erről van szó, nem volt kérdés, el akarom olvasni. Csak ezután barátkoztam meg magával a fülszöveggel, és tudtam meg nagy körvonalakban, miről is szól maga a regény.

Imádom a történelmet és az erre épülő regényeket, így egyáltalán nem állt messze tőlem a cselekmény. Egészen a XI. század elejéig repültem vissza, a korabeli Anglia udvarába. A cselekményt Edyth Alfgarsdottir szemszögéből olvashatjuk, akit egész fiatal korától megismerünk.

Edyth édesapja, Alfgar igencsak heves vérmérsékletű férfi, aki összeszólalkozik a királlyal. Ennek következménye, hogy a király száműzi családjukat az országból. Nincs sok idejük a távozásra, és sajnos a lehetőségeik is szűkösek, hogy hová is mehetnének. Így csak egy választásuk maradt: Griffin király, aki a rettegett wales uralkodója.

Az utazás nagyon kimerítő volt mindenki számára, és az idegeik is pattanásig feszültek, hiszen a Vörös Ördöggel találkoznak, és sose lehet tudni, hogy reagál az ilyen esetekben. Szerencsére Edyth szépsége azonnal megfogja, így szívélyes üdvözlésen esnek át, és marasztalják a vendégeket. Rövid idő leforgása alatt Griffin minden erejével próbálja megszerezni a lányt, aki hallotta már a király hódító hírét, és nem akar újabb préda lenni.

De ez a regény sokkal több annál, hogy a romantika legyen a középpontban. Komoly viszályok vannak kitörőben, és mindennapjaik olyanok, mint a háborgó tenger. Sosem lehet tudni, mikor csap le hatalmas erejével, és veszi el mindazt, amit eddig adott...

Edythnek nagyon gyorsan fel kell nőnie, és mint szerető feleség, kell megállnia a helyét. Mint kiderül, jól bánik a hatalommal, és hideg fejjel tud gondolkodni szorult helyzetekben... Griffin király és Edyth kapcsolata nagyon intenzív, és rendkívüli ebben a korban. Viszont sajnos a kor sajátossága, hogy minden nagyon könnyen szertefoszlik, és ez most sem történt másként...

Edyth nehéz évek elé néz, és csak barátnője, Svana levelei tartják benne a lelket, és sokszor a reményt. Idővel a szerencse úgy hozza, ismét találkoznak, és egy kis önfeledt örömöt nyújthatnak egymásnak. Kettejük barátsága nagyon erős, és a mai világban biztos hogy nem állná meg a helyét. 

Svana bármilyen gyengének is van feltüntetve, mégis őt tartom a legerősebb karakternek. Tisztelem az odaadását, és önzetlenségét. Igazán kemény asszony, aki kedvesebb életet érdemelt volna.

Önmagában Edyth is egy lenyűgöző karakter, de Ő teljesen más, mint Svana. Ő maga a nyugalom, megfontoltság. Keményen helytáll mint uralkodónő, és emellett az anyai szerepeket is ügyesen kezeli. Nagyon izgalmas egyéniséggel rendelkezik, aki képes végig fenntartani az olvasó figyelmét. Izgalmas látni, hogy egy szeleburdi kislányból milyen erős nő cseperedik, és milyen központi szerepet játszik az uralkodás életében. Csodálatos változáson ment keresztül, aminek mi is tanúi lehettünk.

Joanna Courtney ügyesen választotta ki, és formázta meg azt a kort, amiről írni szeretett volna. Komoly elő munka előzte meg a regény megszületését, amiből fakadóan a regény is korhű, és hiteles.

Én nagyon szerettem ezt a regényt, és bátran ajánlom mindenkinek, hogy elolvassa! :)

Valóban nem csak szerelemről szól, hanem politikáról, az emberi természetekről és a küzdeni akarásról. Mindezeken túl azért mindenképp szeretném elmondani, imádtam a két nő közötti levelezést, és szerintem úgy sikerült kizökkentenie az olvasót, ami egyértelműen az előnyére válik. Én élveztem minden egyes sorát, remélem Ti is fogjátok! :)

Maga a regény egyébként a Hódítók asszonyai trilógia első részeként látott napvilágot.

A könyvet a General Press Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is nagyon szépen köszönök!

Ha felkeltette az érdeklődésed, ide kattintva 20%-os kedvezménnyel van lehetőségetek megvásárolni.



Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images