Swift

Emelie Schepp - Mementó


1991 nyarán egy kilencéves kislány valami kimondhatatlan gonosz elől menekül. Nincsenek emlékei arról, hogy ki ő, honnan jött, és mi történt vele… 
Huszonegy évvel később Jana Berzelius sikeres ügyészként nyomozást vezet a norrköpingi Bevándorlásügyi Hivatal osztályvezetőjének meggyilkolása ügyében. A gyanú hamar a feleségre terelődik, de a nyomozás váratlan fordulatot vesz, amikor a közelben egy fiatal fiú holtestére bukkannak, furcsa hegtetoválással a nyakán – egy nevet véstek a bőrébe: Thanatosz. 
Mit szállítottak az eltűnt konténerek, ki volt a titokzatos zsaroló és milyen nemzetközi szervezet áll a sötét üzelmek mögött? 
Minél mélyebbre ás Jana a halott fiú múltjába, annál közelebb jut az igazsághoz, ami sötétebb és véresebb, mint valaha képzelte volna.

Az esemény két időbeli sítok fut. Az egyik szálon Jana Berzeliust ismerjük meg, aki ügyész, és egy új gyilkosságon kezd el dolgozni. A másik szál pedig egy titokzatos gyerekről szól, akit különféle dolgokra kényszerítenek, és gyilkosságra képeznek ki. 
Az új eset amin Janának dolgoznia kell, egy furcsa gyilkosság, ahol a Menekültügyi Hivatal egyik fő munkatársát gyilkolják meg, és a nyomozást nehéz elindítani nyomok hiányában. Persze nem csak Jana dolgozik az ügyön, hanem Henrik Levin főfelügyelő és Mia Bolander felügyelő. Bár a nőnek nem szabadna beleavatkoznia a nyomozásba, mégis egy furcsa eset miatt elmélyed ebben a mocskos ügyben, és egyre mélyebbre ás...
Ahogy haladnak előre az eseményekben, a szereplők személyazonossága is egyre inkább kibontakozik, egyre érdekesebb Jana rejtélyes gyerekkora, és a heg a nyakán, amibe az van vésve: Kér. Az eset egyre izgalmasabb, hiszen egy gyerek a gyilkos, akit napokon belül holtan találnak. Mégis van egy nagyon furcsa és egyben hátborzongató kapocs a nő és a halott gyerek között: nem csak neki van a nyakába vésve egy 'név'. 
Számomra ezen a ponton vált  kevésbé életszerűvé a sztori, amikor is a nő nem emlékszik a múltjára, nem tudja miért van heg a nyakán, mi köze a sráchoz, DE mégsem szól erről a nyomozóknak, akikkel együtt dolgozik. Ezen felül egyébként az esemény nagyon jól van felépítve, izgalmas, mozgalmas, és nem untat egy percig sem.
Érdekes volt a gondolatmenet, ahogy az írónő összekötötte a két szálat, és egyben ez egy remek fordulat volt. Én személy szerint nagyon élveztem a múltbeli szálat, és vártam minden fejezet végén, hogy jobban beleláthassak abba a környezetbe, ahol azok a rejtélyes események történnek. :)
Amit esetleg gyengének éreztem, az Jana személyisége, és a döntései. Egy normális felnőtt ember aki nem mellesleg ügyész, nem hoz meg olyan döntéseket, amiket Ő hozott meg. Egyáltalán nem éreztem felelősségteljesnek, és ennek hiányában kevésbé vált szimpatikus szereplővé. 
Viszont a regény erőssége mindenképp a különféle témák, személyek és események összefűzése, valamint a történet felépítése. Váratlan fordulatokban nem volt hiány, és valóban izgalmas krimit írt Emelie Schepp! :)
A regényt az Insomnia sikerkönyvei keretében adta ki a Libri Kiadó, amelyet most kedvezményesen vásárolhattok meg ide kattintva

Ez is érdekelhet...

2 megjegyzés

  1. Még nem olvastam, de nem igazán érdekel.Meg aztán, biztos drága.



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen minden embernek más műfaj tetszik, és nem baj, ha egy könyv megosztja az olvasókat. Az ár meg egyébként a legtöbb könyvnél egységes, így erre nem igazán tudok mit reagálni...

      Törlés

Flickr Images