Swift

Angela Marsons - Elfojtott sikoly (Kim Stone 1.)



"Ötágú csillagot alkottak a kis bucka körül. Csak ők tudták, hogy a frissen felásott föld sírgödröt takar. A fagyott földet ásni olyan volt, mintha kőbe akartak volna vésni valamit, ezért felváltva dolgoztak. Mindenkire sor került. Mind az ötükre.
Ha felnőtt méretű gödröt kell ásniuk, az tovább tartott volna.
Kézről kézre járt az ásó. Volt, aki tétován, habozva fogta meg, mások biztosabb kézzel. De senki sem ellenkezett, és senki sem szólt egy szót sem. Tisztában voltak vele mindannyian, hogy egy ártatlan életet vettek el, de az egyezség megköttetett: a titkaikat el kell temetni!
Amikor megtelepedtek a sírhanton a szállingózó hópihék, a csoport tagjainak hátán végigfutott a hideg. Aztán ment ki-ki a dolgára: az öt emberalak lábnyomai csillagot tapostak a friss, ropogós hóba.
Elvégeztetett.

Ám a titkok sosem maradnak eltemetve...
Angela Marsons valósággal berobbant a Kim Stone felügyelőnő bűnügyeit leíró sorozatával az angol krimiirodalomba. Óriási sikert arató első könyvével hónapokig vezette az eladási listákat, szarkasztikus, ám szerethető főszereplője pedig elszántan göngyölíti fel a nehezebbnél nehezebb eseteket."


Valami ok folytán a krimi eddig szinte teljesen kimaradt az életemből, csak nagyon ritkán akadt a kezembe ilyen nyomozós regény. Viszont annyira tetszett egyrészt a bortó, másrészt pedig a fülszövege, hogy úgy gondoltam, adok egy esélyt a dolognak. Utólag nézelődtem, és képzeljétek, a molyon a könyv a 88. legjobb krimi, ami szerintem nagyon jó helyezés.

Na de miről is szól a könyv? 


Egy elhagyott gyermekotthonnál sok hercehurcát követően végre ásatások kezdődnek, amikor is egy holttestre bukkannak. A test nem egy felnőtté, hanem egy gyermeké, aki minden bizonnyal a nevelőotthonból származik.


Kim Stone kapja az ügyet, Ő és a csapata kezd nyomozni a halottal kapcsolatban, amikor is előkerül egy második test is... Kim egy rendkívül erős, karakteres nő, imádtam a személyiségét, és a humorát. Eközben társa, Bryan egy teljesen más személyiség volt, amivel nagyon jól egészítette ki főnökét, és szórakoztatta az olvasókat. 

Ami kimondottan tetszett, hogy nem csak a múltban kellett kutakodniuk, hanem ezzel párhuzamban a jelenben is, hiszen a nevelőotthon régi dolgozói hullanak, mint a legyek... Nagyon jól lett felépítve a cselekmény, folyamatosan fenn tudta tartani a figyelmem, végig izgalmas, és lendületes volt! 

Őszintén fogalmam sem volt, ki lehetett a gyilkos, mert annyira jól mozgatta Angela Marsons a szálakat, hogy teljesen sikerült megvezetnie! Ritka manapság, hogy az első 20 oldal után ne sejtenénk, mi lesz a várható befejezés. És ezért is imádtam ezt a könyvet, mert minden 10. oldal után megimbolyogtam, és kihúzták a talajt a lábam alól!


A hangulata sötét volt, és alkalmanként kegyetlen. Amikor a kis testek kerültek elő, könnyen azonosultam Kimmel, hiszen én is erős indulatot éreztem a gyilkos iránt, és meg akartam találni az elkövetőt. Persze nem csak a föld alól kerültek elől a csontvázak, hanem Kim múltjából is, és megismertük a gyermekkorát, és a rejtett emlékes dobozait. 

Azt sajnáltam, hogy nem volt lehetőségem megismerni a többi munkatársát, de gondolom a sorozat többi részében lesz még rá lehetőségem, így nem szomorkodom. 

Nagy tanulsága a regénynek, hogy minden embernek van rejtegetnivalója, olyan darabkája a múltból, amire nem büszke. Kinek nagyobb, kinek kisebb. Ezeket a démonokat csak mi látjuk, és csak mi tudjuk leküzdeni, nekünk kell együtt élnünk vele.... 

Emellett fontosnak tartom, hogy olyan emberi értékeket is közvetít az olvasó felé, ami nagyon is fontos a mai világban, és emiatt is nagyon tetszett a regény! Mondanám, hogy ez egy kiemelkedő könyv volt, de mivel egyáltalán nem vagyok otthon a krimik birodalmával, nem merek ilyet állítani. Viszont az el kell mondjam, innentől sokkal többször fogok ilyen regényhez nyúlni, mert nagyon elnyerte a tetszésemet, és el vagyok ámulva, hogy egy elsőkönyves író ilyen pontos, precíz, és az első sortól az utolsó sorig izgalmas regényt tudott letenni az asztalra! Le a kalappal!

A könyvet a General Press Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni, amit ezúton is köszönök! :)

Felkeltette az érdeklődésed? Ide kattintva 20%-os kedvezménnyel van lehetőségetek megvásárolni.



Egy kis érdekesség: Legjobb krimi a moly.hu-n


Ha már szóba került, kíváncsi voltam, melyik lehet a legjobb krimi a moly.hu olvasói szerint. Reméltem nem csak engem érdekel, ezért megosztanám Veletek is az infót. :)

III. hely:

Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I.


Füszöveg:

A kötet történetei: A sátán kutyája (regény), A félelem völgye (regény), Az utolsó meghajlás (8 novella), Sherlock Holmes esetnaplója (12 novella).



II. hely:

Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Fülszöveg:

A különleges gyűjtemény első kötete. Sherlock Holmes – oldalán hűséges barátjával, dr. Watsonnal – immár több mint egy évszázada nyűgözi le a detektívtörténetek szerelmeseit. Kockás utazósapkája, rövid szárú pipája mára szimbólummá vált, csakúgy, mint maga a zseniális magánnyomozó, aki felülemelkedve a nyers erőszakon csupán kristálytiszta gondolkodásával felfegyverkezve száll szembe a mindenre elszánt bűnözőkkel. Ebben a kötetben a következő történetek találhatók: A bíborvörös dolgozószoba; A Négyek Jele; Sherlock Holmes kalandjai (12 novella); Sherlock Holmes emlékiratai (11 novella); Sherlock Holmes visszatér (13 novella).



I. hely:

Böszörményi Gyula - A Rudnay-gyilkosságok (Ambrózy báró esetei 2.)
Fülszöveg:
1900 ősze. Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: kereken hét olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Az eltűnt Hangay Emma kisasszony megtalálására tett kudarcos kísérlet után Ambrózy báró elvállalja eme különös eseteket, melyek teljességgel érthetetlenek. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút – és a pesti kocsmárosnak ugyan mi oka lehetett vidékre ruccanni, hogy aztán a puszta közepén meggyilkoljon egy idős cselédasszonyt? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.
A Leányrablás Budapesten című, nagysikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!
~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images