Swift

Moskát Anita - Horgonyhely



"Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. 

A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára."



Ha két szóban kellene jellemeznem a könyvet, azt mondanám:EGYSZERŰEN IMÁDTAM! 

Elsőként furcsa volt számomra ez a világ, ahol a férfiakat odaköti a föld ahova születtek, és a nők is csak terhesen vándorolhatnak. Idő kellett míg az agyam ráállt a történetre, de amint beleszoktam, nem volt megállás! 

3 szereplő állt a központban: Vazil, aki már a 6. feleségét tette ki a hajóról, mert nem akarta, hogy a gyerek az Ő hajójára szülessen, hiszen csak kísérletezett a nőkön. Tudni akarta, miért vándorolhat a nő, míg a férfiak nem képesek erre. Persze ahogy bontakozott ki a történet, megtudhattuk, hogy sokkal mélyebbre futnak a szálak, mint gondolánk, és ez a kőszívűnek titulált férfi igenis érző lény, akinek sötét múltja mély érzéseket rejteget. 

Helga Vazil lánya, aki a kérdéseire keresi a választ. Apja nem túl beszédes, és keményen fogja, aminek a későbbiekben meg is lesz a böjtje, fellázad az ellen, akit valaha a legjobban szeretett. Mivel szinte még gyermek, végig jellemző rá a naivitás, és persze Ő indítja el a hullámot, amiről maga a könyv is szól. Engem időnként zavart és idegesített a karaktere, néha kicsit butácskának éreztem. 

A harmadik szereplő Lars, akinek a felesége a falu asszonya. Alkut kötöttek, hogy mindketten megadják a másik számára azt amire szüksége van, cserébe mind a ketten életben maradhatnak, és viszonylag kényelmes életet élhetnek. Larsnak viszont képessége van, ő is földevő. Ezzel csak az a baj, hogy a férfiaknak ez tiltott dolog, csak a nők űzhetik. Lars az első perctől kezdve nem volt szimpatikus, egy igazi papucs férj, akinél érezhető, hogy csak idő kérdése, és előbújik belőle az állat...

Számomra ez egy fantasztikus világ volt, persze nem az életminőség miatt. Egyedülállóan fantáziadús regény tartottam a kezembe, és mindezt egy MAGYAR csajszi írta! Nagyon különös volt, hogy az uralom a nők kezében van, és a férfiak csak a tenyésztésre kelletek. A nemek szerepe nagyon alaposan került feldolgozásra, egyszerre volt izgalmas, és visszataszító!

És bár a borítóról az elején illik beszéli, mégis a végére hagytam, mert bár ennek köszönhetően figyeltem fel a könyvre és kezdtem neki az olvasásnak, mégis a tartalma lenyűgözött. A borító rendkívül izgalmas, sötét, és egyben titokzatos. És tejes mértékben illik a történethez! Ennél jobban nem is választhattak volna!

Kedves Moskát Anita! 

Köszönöm, hogy ilyen minőségű könyvet adtál ki a kezedből, és ezzel rengeteg olvasót bűvöltél magad köré! Kívánom, hogy a továbbiakban is legalább ilyen kreatív és kidolgozott regényeid szülessenek, és szeretném elmondani, büszke vagyok Rád! Köszönöm ezt a csodás élményt, és az izgalmas perceket, amiket a regény olvasása közben kaptam tőled! :)


~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images