Swift

Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm legszebb meséi



"Ki ne őrizné legszebb gyerekkori emlékei között Csipkerózsa tündérszép történetét?
Ki ne aggódott volna Hófehérke sorsáért, akit még a törpék gyöngéd szeretete sem óvott meg a gonosz királyné ármányától?

A rablótanyát elfoglaló állatok, a libapásztorrá varázsolt királykisasszony, a sárkánnyal küzdő bátor ifjú, a mindenkinél eszesebb Hüvelyk Matyi, a palackból kiszabadult szellem, meséink legkedvesebb alakjai kelnek életre ebben a mesekönyvben.
Az olvasók megtalálhatják régi kedves meséiket, de ezeken kívül kevésbé ismerteket is."



A 2016-os könyves kihívásom első pontja: Egy könyv, melyre egy mese alapszik. 


A kedvenc gyerekkori mesekönyvem Babits Mihálytól a Barackvirág volt, de mivel ebből nem készült mese, így nem választhattam. 

A szüleim nem olvastak fel nekem gyerekként minden este elalvás előtt. Ennek nem az az oka, hogy felelőtlen szülők lettek volna, csupán olyan szakmával rendelkeznek, ahol elengedhetetlen az a sok éjszakai műszak, és mikor otthon voltak, estére hulla fáradtak voltak (teljesen érthetően). 

Viszont azért nem hiányoltuk a meséket, mert szerencsénkre akkor már berobbant a technika, és különböző CD-ket találtak fel gyerekeknek, ahol a legjobb meséket halgathattuk egy kedves női hang kíséretében, amin vagy elaludtunk, vagy ébren kivártuk a végét. És ezek a mese CD-k nem másból, mint a Grimm testvérek meséiből álltak össze. 

Na és persze nekik köszönhetően sokan a TV elé szegődtünk, míg ezek a mesék mentek. :)

Na de beszéljünk csak a könyvről!

Az első mese máris egy nagy kedvencem, A békakirály! Annyi de annyi emléket felidézett. Hihetetlenül hangzik, de éreztem azt a békességet a lelkemben, amit olyan ritkán tapasztalunk. Újra a gyerekkoromba csöppentem, és ahogy sorra haladtam a mesekönyvben, egyre több régi ismerőssel találkozhattam. :)

Mennyivel minőségibb mesék mint azok, amiket a mai gyerekek néznek... Szinte minden mese tartogatott magában valami tanulságot, ami remek példa lehet a kicsiknek, és a nagyoknak is egyaránt. 

Szerintem minden családos otthonban kötelező darab, mert ez az egyik legcsodásabb mesekönyv, amit ismerek! :)


Maga a mesekönyv egyébként pedig az alábbi meséket tartalmazza:


A BÉKAKIRÁLY
A MACSKA ÉS AZ EGÉR BARÁTSÁGA
A FARKAS ÉS A HÉT KECSKEGIDA
HOLLE ANYÓ
A CSODÁLATOS HEGEDŰS
A FEHÉR KÍGYÓ
A SZALMASZÁL, A PARÁZS MEG A BABSZEM
A HALÁSZ MEG A FELESÉGE
A VITÉZ SZABÓCSKA
AZ ARANYMADÁR
HAMUPIPŐKE
PIROSKA ÉS A FARKAS
A BRÉMAI MUZSIKUSOK
AZ ÖRDÖG HÁROM ARANY HAJSZÁLA
TERÜLJ, TERÜLJ, ASZTALKÁM, ADJ ARANYAT,
CSACSIKÁM, KI A ZSÁKBÓL, BOTOCSKÁM!

HÜVELYK MATYI
A SUSZTER MANÓI
BABSZEM JANKÓ
A HAT HATTYÚ
HÓFEHÉRKE
A NYÚL MEG A SÜN
A KÉT TESTVÉR
A MÉHKIRÁLYNŐ
AZ ARANYLÚD
A HÁROM SZERENCSEFIA
A RÓKA MEG A MACSKA
CSIPKERÓZSA
JANKÓ SZERENCSÉJE
A TÁNCOS-DALOS KIS PACSIRTA
AZ ERDEI ANYÓKA
A PALACKBA ZÁRT SZELLEM
AZ OKOS KIS SZABÓ
A KÉK FÉNYŰ LÁMPÁS
A LIBAPÁSZTORLÁNY
A HÁROM TESTVÉR
A NÉGY FORTÉLYOS TESTVÉR
RIGÓCSŐR KIRÁLY
A SZÉTTÁNCOLT CIPELLŐK
A HAT SZOLGA
VASJANKÓ
A BÖLCS PÁSZTORFIÚ
LUSTA HENRIK
AZ ERDEI HÁZIKÓ
SZAMÁRBŐR KIRÁLYFI
A BAGOLY
A LIBAPÁSZTORLÁNY A KÚTNÁL
A TAVITÜNDÉR
AZ ORSÓ, A VETÉLŐ MEG A TŰ
A PARASZT MEG AZ ÖRDÖG
A KRISTÁLYGOLYÓ


Persze voltak olyan mesék is amik kevésbé kötöttek le, de hát azt hiszem szemet hunyhatunk felette, mert így is épp eleget tettek le az asztalra!! :)

Bátran ajánlom mindenkinek, mert ez egy megtérülő befektetés, ami minőségi időt, szeretetet, és rengeteg tanulságot ad. :)

És persze kihagyhatatlan, hogy megosszam veletek meseformátumban is a Békakirályt, szóval fogadjátok sok szeretettel! :)


Na és persze egy másik nagy kedvenc mese sorozatom, amit a Minimaxon nézhettem gyerekként:


Nektek melyik volt a kedvencetek Grimm meséi közül? :) 



Egy kis érdekesség:

A Grimm család Hessenből származott. A szülőknek, Philipp Wilhelm és Dorothea Grimmnek hat gyerekük volt. Szülőházuk a hanauiFreiheitsplatzon (korábban Paradeplatz) állt. 1791-ben az apát Steinauba nevezték ki hivatalnoknak, így oda költöztek. Az apa 1796-ban, 45 éves korában meghalt. Édesanyjuk1798-ban Kasselbe küldte a fiúkat egy nagynénihez. Jacob a marburgi egyetemen jogot tanult, fivére egy évvel később ugyanott ugyanazt. Egy tanáruk, Friedrich Carl von Savigny megmutatta nekik könyvtárát, Goethe és Schiller műveit, a romantikus irodalmat és a lovagi dalokat.
Az anya 1808-ban bekövetkezett halála után Jacobnak kellett a családot eltartania. Így Jérôme Bonaparte vesztfáliai király udvarában könyvtáros lett, 1809-től pedig városi tanácsos is.
1806-tól kezdve gyűjtöttek a Grimm fivérek meséket. 1810-ben újra együtt voltak Kasselban, és 1811-ben Jakob kiadta első művét a lovagi énekekről. Wilhelm első könyve régi dán meséket tartalmazott. 1813–1816-ban a Régi német erdők című újságot adták ki régi német mesékkel.
1815-ben a Gyermek- és családi mesék második kötetét adták ki. A könyvet fivérük, Ludwig Emil illusztrálta. A mesék nagy kiadása hét, a kisebbik tíz kiadást ért meg még életükben.
Régi regéket is adtak ki, ami azonban nem volt olyan népszerű, mint a mesék.
A német nyelvtanról írt könyvüket is ekkor adták ki. Az első kötet a végződésekkel foglalkozik, a második a szóképzéssel. 1818–1819-ben jelent meg először. Wilhelm arúnaírásról írt könyvet, fő műve, a német hősi eposz 1829-ben jelent meg.
1820-ban Jacob Grimm a történeti hangfejlődés törvényszerűségeinek leírásával az első német tudományos nyelvtan megalkotója lett. A grimmi hangtörvények képezik az alapját a nyelvcsaládelméletnek.
1822-ben Jacob Grimm megalkotta elméletét az első germán hangeltolódásról, amellyel a germán nyelvek eredetét magyarázta.
Göttingában is volt lakásuk. Jacob Grimm 1830-tól professzor lett, Wilhelm 1835-től. 1837-ig két további nyelvtankönyvet, majd további mesekönyveket adtak ki.
1838-ban fogtak bele a német nyelv nagyszótárának emberfeletti munkájába. Az előttük álló feladatot alábecsülték: az eredetileg hat-hét kötetesre tervezett kiadványt 10 éven belül elkészíthetőnek gondolták. Több mint 80 munkatárs 600 000-nél is több cédulát készített. Az első kötet 1854-ben jelent meg, és a két testvér a hátralévő életében már csak csekély mértékben tudott hozzájárulni a szótár elkészüléséhez: Wilhelm, aki a D betűhöz járult hozzá, 1859-ben halt meg; Jacob, aki az A, B, C és E betűket még be tudta fejezni, 1863. szeptember 20-án halt meg, éppen a Frucht (gyümölcs) szócikken dolgozott. A szótár és a testvérek történetét örökíti meg Günter Grass a 2010-ben megjelent Grimms Wörter című regényében.
Kevésbé ismert tény, hogy Jacob Grimmet mély barátság fűzte a szerb nyelvújító és a szerb népköltészet gyűjtőjéhez Vuk Stefanović Karadžićhoz, akit házában többször is szívesen látott. Emellett kiválóan sajátította el a szerb nyelvet. Ennek köszönhetően Jacob Grimm lefordította és kiadta Vuk Karadžić szerb nyelvtanát "Srpska gramatika" (Serbische Grammatik).
berlini akadémia jelentette 1860-ban, hogy Wilhelm Grimm elhunyt. A német köztudatban a két fivér neve együtt ismert, és egyként tisztelik őket.

Magyar vonatkozású érdekesség:

A Grimm testvérek szerint a világirodalom öt legnagyobb egyénisége közé tartozik Petőfi Sándor. (Homérosz, Dante, Shakespeare, Goethe, Petőfi).

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Grimm_fiv%C3%A9rek

~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images