Swift

Kereszt a szekrényben - Timothy Kurek



Kereszt a szekrényben - Timothy Kurek


„Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.

Mikor a kezembe vettem a könyvet, tudtam hogy ez jó kis könyv lesz. Hiszen igazán szélsőséges véleményt alkot társadalmunk mind a melegek elfogadásáról, emellett pedig a vallás sem a legegyszerűbb téma. Nem hogy a kettő párosítása…

Tudom milyen, mikor a családod tagjai bigott hívő emberek, míg szembesültem azzal is, milyen nehéz felvállalni magad, mikor az átlagtól eltérő szexuális beállítottságokkal rendelkezel.

Timothy a könyv elején mint „Krisztus Bajnoka” aratott győzedelmet egy meleg társaságot képviselő szónokló férfi előtt. Viszont válaszként mást kapott, mint mire számított. A szónok kifejezte szeretetét az elhangzott szavak ellenére, és mély sajnálatát hogy bár nem ismerik egymást, mégis ilyen mélyről törő gyűlöletet érzett Timothy iránta.


Ekkor változott meg minden.


Timothy rájött hogy nem ítélkezhet emberek felett a Szentírás szavait használva, míg nem tudja milyen utat jártak be, és milyen életet élnek. Ennek következtében úgy döntött, egy évig melegnek vallja magát, megbirkózva azokkal a társadalmi problémákkal, melyet Önmaguk felvállalása okoz.

A szekrényből kilépve élhettük át amint színt vall családja előtt, majd barátai, és a gyülekezet közössége előtt. Részesei lettünk, miként veszti el azokat a szeretteit, akik csak azért mert meleg, hátat fordítanak neki. Mondván, az ördögtől való amit tesz.



Részesei voltunk annak, hogyan kezdi el új életét. Az első alkalom, mikor meleg bárba ment, hogy tanulmányozza sorstársait. Vagy épp meleg felvonuláson tüntetett. Nem is beszélve az első csókról…  Felettébb szórakoztatóak voltak kalandjai, miközben mély gondolatokat indított el az emberben.

Van-e képmutatóbb, amint a hívő emberek a határtalan szeretetet, elfogadást hirdetik világszerte, és mégis csak mert valaki más, már emberszámba sem nézni? Számomra ez olyan, mintha arcon köpném magam.
Nagyon nagy tanulsága a könyvnek, hogy fogadjuk el egymást annak ami, hisz nem rosszabb azért mert más, mint mi.
Viszont azért el kell mondanom, volt egy hátsó érzés, amin nehezen tudtam túllépni. Végig Tim volt a jó, az önzetlen, a követnivaló ember. Pedig!! a könyv nem a hazugságára épült?!
Zavaró volt, hogy folyt a könyv a „szeretlek”-től. Nem éreztem azt, hogy ez a mai társadalmunkat tükrözné, hiába igaz történet

 Maga a történet egyébként magával sodort, és jól esett hogy mindig megadta számomra a napi gondolkodnivalót, és emellett magamba nézve felismertem néhol saját hibáim, és negatív tulajdonságaim. Bölcs gondolatok vannak elrejtve a sorok között.

„Azon tűnődöm, milyen lehetne a világ, ha csak arra tanítanánk gyermekeinket és egymást, hogy ne féljenek a másiktól csak azért, mert más.”

                                                                                   Emellett fontosnak tartom kiemelni, hogy az író is hangsúlyozta, hogy attól hogy valaki meleg, nem egyenlő azzal, hogy a HIV hordozója. Ugyanolyan figyelmesek, és felelősségteljesek, és fontos a védekezés. De persze itt is van ilyen és olyan is-mint mindenhol.
Mivel vallásos családban nevelkedtem, nehéz volt a vallásunkat érő támadásokat gondolatban szó nélkül hagyni attól függetlenül, hogy nem térdepelek minden vasárnap a templomban, majd annál rosszabb volt egyetérteni, mikor is láthattuk, hogy milyen szakadékot alkot az elfogadás útján. Hiszen pont a vallástól várnánk, hogy az a szeretet amelyet hirdet, közelebb hozza az embereket egymáshoz. Ennek ellenére csak gyűlöletet szül. Szomorú, hogy egy ilyen közösségben is csak azt fogadják be, aki azt a kőbe vésett utat követi. Ha egy picit is eltérsz a megszokottól, már nem vagy a banda tagja. 

Bátran ajánlom kezeitekbe, tanulságos könyv. Úgy érzem szüksége van a mai társadalomnak az efféle könyvekre/kritikára, hogy ha csak egy picit is, de elfogadóbbak legyünk. Hiszen amíg nem látjuk a saját szemünkben a gerendát, hogy vethetjük mások szemére a szálkát?

Úgy érzem tanultam ettől a könyvtől, és remélem hogy Ti is ugyanezt érzitek majd, amint elolvastátok ezt a könyvet.

10/9 pontot adnék, mert rég nem okozott ekkora fejtörést egy könyv, emellett pedig példaadó a mondandója. 





~Harmatcsepp~

Ez is érdekelhet...

0 megjegyzés

Flickr Images